Wednesday 24 August 2016

Mezinárodní absintová komunita

Mezi všelijaké zajímavosti, kterými absint disponuje, patří i poměrně jednolitá mezinárodní absintová komunita, která se každým rokem rozrůstá. Absint je na mezinárodní scéně stále poměrně nová záležitost bereme-li v potaz, že skutečná absintová renesance začala až koncem 90. let 20. století. To je dosti krátká doba na to, aby se vybudovala komunita podobná té kolem např. whisky, ginu nebo rumu. Já měl to štěstí, že jsem do tohoto rozjíždějícího se vlaku naskočil relativně brzo (2008), což sice není úplně "na začátku", ale přesto dostatečně brzo na to, abych zažil rozmach této komunity. V tomto článku se chci zaměřit na hlavní protagonisty, kolem kterých se absintoví nadšenci z celého světa točí.

Pozdravy od absintových nadšenců ze všech koutů světa! :)

Feeverte.net a oxygenee.com

Počátky mezinárodního absintového společenství lze začít mapovat už od roku 1996, kdy se na internetu objevila informační stránka feeverte.net s diskuzním fórem nebo později oxygenee.com. Za těmito stránkami a následným nabalováním nových absintových šílenců stojí tito dva:

David Nathan-Maister (zdroj FB)
Marc Thuillier

David s Marc patří mezi nejstarší harcovníky na současné mezinárodní absintové scéně. Po informačních internetových stránkách a fóru pronikl David i do výroby absintu (spolupráce s francouzskou absintovou palírnou Emile Pernot) a v roce 2009 i do tvorby literární a to absintovou encyklopedii. Marc se soustředil na nákup a prodej starých absintových relikvií a pre-ban absintů, z čehož si udělal živobytí a nyní patří mezi hlavní organizátory večerních sešlostí před absintovými festivaly Fete de l'Absinthe (Boveresse, Švýcarsko) a Absinthiades (Pontarlier, Francie), což jsou akce, na které se absintoví maniaci těší nejvíce. ;)

Tyto dva pány jsem zmínil na prvním místě, neboť jejich zásluha na budování aktivní absintové komunity je podle mě nejvyšší. Následují další absintové kapacity, které se na rozvoji pravého absintu podíleli možná ještě více než Marc s Davidem, nicméně jejich zaměření je tématičtější a na dění komunity se zpravidla podílí nebo podíleli pouze pasivně nebo sporadicky.

Historici a spisovatelé


Marie Claude-Delahaye (zdroj)
Když už je řeč o absintových kapacitách, pak Marie Claude-Delahaye patří k těm kapacitám největším. Paní Delahaye začala pátrat po absintové historii ještě v dobách tvrdého zákazu absintu v roce 1981, kdy na bleším trhu zakoupila svou první absintovou lžičku. V roce 1983 publikovala svou první knihu o absintu a v roce 1990 otevřela své absintové muzeum na severním předměstí Paříže. Od té doby napsala Maria Claude-Delahaye několik dalších knih na téma absint, bohužel je většina z nich stále pouze ve francouzštině. Byla to také právě Maria Claude-Delahaye, kterou na přelomu tisíciletí oslovil anglický propagátor českého likéru Hill's absinth George Rowley, aby se od absintové náhražky dostal k pravému absintu - což nakonec vyšlo a duo Rowley-Delahaye dalo vzniknout pravému absintu pod hlavičkou La Fée. Mimo své muzeum se každoročně ukazuje na absintovém festivalu Absinthiades v Pontarlieru, kde má svůj vlastní stánek se svou literární tvorbou.

Benoît Noël
Druhým nejplodnějším absintovým historikem je Benoît Noël, který mimo své knihy našel zálibu i v družení se během absintových událostí, neboť (na rozdíl od své kolegyně Marie Claude-Delahaye) Benoît se nechává zelenou vílou rád unést společně s dalšími absintovými nadšenci.

S. B. MacDonald (zdroj FB)

Američan S. B. MacDonald, pro přátele Scott, je asi nejlepším příkladem skloubení literární činnosti a společenského družení. Podobně jako např. u spisovatele Conrada Barnabyho III., který napsal jednu z nejlepších absintových knih, Absint: Historie v láhvi, není absint hlavní náplní Scottovy obživy, jeho hlavním zaměřením jsou kytary, resp. jejich výroba. Pokud si chcete v Americe nechat zhotovit custom kytaru, je S. B. MacDonald váš člověk. Absint a komunita kolem absintu jej ale uhranula natolik, že se stal velkým sběratelem absintových relikvií, k čemuž v roce 2011 (re-edice 2013) vydal knihu Absinthe Antiques: A Collection from la Belle Epoque. Aby toho nebylo málo, tak poslední roky pravidelně usedá v porotě během absintových soutěží Absinthiades v Pontarlieru, za což si v roce 2015 vysloužil plaketu za přínos na poli absintové kultury. Nejradši má ale soukromé party v kruhu ostatních absintových nadšenců.

Výrobci a distributoři

Pokud jde o výrobce a distributory, tak musím předznamenat, že v následujícím seznamu nejsou ani zdaleka všichni lihovarníci a prodejci, kteří světu zelenou vílu dodávají. Vybral jsem jen ty dle mého názoru nejvíce zprofanované osobnosti, kteří se nějakým způsobem výrazněji zapsali do aktuálního absintového dění.

Claude-Alain Bugnon
Alan Moss

Claude-Alain Bugnon destiloval absint (stejně jako většina lidí v údolí Val-de-Travers) ještě za dob hlubokého zákazu. V roce 2005, kdy Švýcarsko zrušilo zákaz absintu, patřil Claude-Alain mezi první, kteří si z pálení absintu udělali živnost. Jeho hlavní artikl, La Clandestine, vyhrál několikrát po sobě první cenu v absintových soutěžích Absinthiades v Pontarlieru. Angličan Alan Moss pomohl Claude-Alainovi s distribucí La Clandestine do celého světa. Distribuci i marketing má zvládnutý na jedničku, La Clandestine můžete ochutnat na všech kontinentech světa kromě Antarktidy. A exkurze palírny Artemisia ve švýcarském Couvetu patří mezi tradiční happeningy před absintovou večeří v podvečer před festivalem v Boveresse.

Theodore A. Breaux (zdroj FB)

Americký chemik přišel na přelomu tisíciletí s poměrně revoluční myšlenkou sestavit absintový recept na základě analýz stoletých absintů. Díky chemickým znalostem se mu to skutečně podařilo a všechny edice jeho Jade absintů se na dlouhý čas staly etalonem kvalitního absintu. Aby toho nebylo málo, tak v roce 2008 se podílel na výzkumu starých absintů za účelem zjištění, kolik thujónu v sobě původní staré absinty obsahovaly. Výsledkem bylo, že z 13 vzorků pre-ban absintů "vyhrál" Pernod Fils z roku 1910 s obsahem thujónu 48,3mg/l. Zlí jazykové ještě namítali, že thujón se časem z absintu vytrácí, ale to bylo vyvráceno následnou studií z roku 2009. Báchorkám, že staré absinty obsahovaly stovky mg/l thujónu tím pádem definitivně odzvonilo.

Markus Lion & Oliver Matter (zdroj)
Německo-Švýcarské duo Lion & Matter stojí za jedním z nejpopulárnějších pravých absintů - Mansinthe. Spolupráce podobná společnosti Artemisia (Bugnon & Moss), Švýcar Oliver Matter destiluje, Němec Markus Lion prodává. Jen zde je malý rozdíl v tom, že Markus Lion má vlastní absintový webshop, na kterém prodává i absinty jiných výrobců. Ze stejné kuchyně vzešel i absint Brevans H. R. Giger, na počest slavného výtvarníka a tvůrce filmového Vetřelce. Kvůli vzrůstajícímu konkurenčnímu boji se Markus Lion společenských absintových akcí poslední dobou spíše vyhýbá a Oliver Matter je mimo svou palírnu vidět ještě méně, přesto pořádá každoročně před Vánoci malou palírenskou sešlost, na kterou se dostane jen hrstka zvaných absintových nadšenců. 

Antoine Générau (zdroj FB)

Antoine je zakladatelem jednoho z největších internetových web-shopů s absintem coby hlavním artiklem - https://www.absinthes.com. Obchod založil v roce 2006, dnes má centrálu v německém Freiburgu. Několik členů v této společnosti pochází právě z absintové komunity, proto je skupina kolem absinthes.com často přítomna na větších absintových událostech, což je ten nejlepší marketing, jaký si absintový e-shop může představit. ;)

Stefano Rossoni & Martin Žufánek (zdroj FB)
Já věděl, že nějakou záminku pro propašování nějakého toho Čecha do tohoto seznamu najdu! :) Lihovarník moravský Martin Žufánek skočil do absintové komunity po hlavě už v roce 2008. S kapkou štěstí začal spolupracovat s Italem (dnes už i Američanem) Stefanem Rossonim, který se při "útěku" z Itálie zastavil na moment na Moravě, odkud začala do světa proudit aromatická bomba La Grenouille a hlavně naprosto fenomenální replika starého absintu L'Ancienne, u čehož bych se zastavil, protože s tím udělal Stefano na absintové scéně docela velký poprask. V roce 2009 prohlásil na absintovém fóru feeverte.net, že našel nějakou starou absintovou láhev bez etikety, poslal znalcům vzorky, načež přišla odpověď, že "to chutná jako nějaký Pernod Fils z 30. let 20. století". Stefano šel pak s pravdou ven, že jde o jeho vlastní pokus vytvořit absint, který chutná podobně, jako staré původní absinty. Do produkce se tato libůstka dostala právě u Martina Žufánka. Stefano Rossoni se přestěhoval do Ameriky a Evropu i absintová setkání navštěvuje sporadicky. Naopak Martin Žufánek, který alkoholem doslova žije, si většinu absintových zábav nenechává ujít. ;)

A takhle nějak vypadá mezinárodní absintový zájezd. :)

No comments:

Post a Comment